Kako je nastala Nobelova nagrada?





Alfred Nobel je poznat po tome što se najprestižnija nagrada u svijetu zove po njegovom imenu. Međutim, jeste li se ikada pitali zbog čega se baš po njemu zove ta nagrada? Šta je on to bitno uradio?

Nobel je izumitelj jedne veoma popularne vrste eksploziva. Iako se eksploziv može koristiti u mirnodopske svrhe poput kopanja ruda i sl., eksploziv se često koristi u ratovima, obračunima i ostalim negativnim pojavama. Jednog dana je umro brat Alfreda Nobela. S obzirom da je živio u 19. vijeku kada nije bila informacijska tehnologija toliko zaživjela, novine su prenijele da je ustvari umro Alfred Nobel. Natpisi u novinama su bili: Umro je trgovac smrti, Umro je onaj ko je zaradio velike novce na muci i smrti ljudi... i druge veoma teške optužbe na njegov račun. Teško mu je sve to palo, pa je jednog dana sjeo i počeo da razmišlja šta da uradi da popravi lošu sliku o sebi.
Došao je na ideju da pokrene nagradu koja će biti visoko društveno priznanje, ali i novčana i materijalna naknada za one ljude koji u svom vremenu naprave neke velike stvari. Posebno je za njega bila značajna ova nagrada za mir, jer se nagrađuje neko ko je dao poseban doprinos u suzbijanju upotrebe eksploziva (ili bilo kojeg drugog oružja) u pogrešne svrhe, čime je želio kajati svoje eventualne grijehe zbog zloupotrebe njegovog izuma.

Ovo je jedna verzija priče kako je nastala Nobelova nagrada, a ja se pitam: Ko uopšte obraća pažnju na eksploziv kojeg je izumio Nobel? Da li je nakon njegove smrti i jedna novina napisala nešto negativno o njemu? Kako ga mi danas poznajemo?

Poznajemo ga samo po dobru i sjećamo ga se samo po dobru.

Pouka: Nikada nije kasno da okreneš stranicu svoga života u pozitivnom smjeru i da postigneš zavidne rezultate. Dok živiš ne postoji nikakav znak kojeg trebaš poštovati, a na kojem stoji „Zabranjeno skretanje na pravi put!“  Prelijepi Allah kada je stvorio čovjeka dao mu je mogućnost povratka – pokajanja (teobe), kao što svaki uređaj danas ima opciju „vraćanje tvorničkih postavki“ u kojem možemo pobrisati sve ono što smo gomilali na uređajima i početi korištenje istog na drugačiji način, tako i čovjek može poništiti svoje grijehe i postati čist od grijeha „kao  na dan kada ga je njegova majka rodila“. „Dobra djela poništavaju ružna djela“ – riječi su našeg Gospodara. Nobel je to veoma dobro shvatio i iza sebe ostavio nešto po čemu će ga ljudi spominjati dok traje ovaj svijet!

Blago se onome ko okrene stranicu svoga života i ko sebi omogući povratak „na tvorničke postavke“ svaki dan, jer je „Muhammed, a.s., dnevno stotinu puta tražio od Allaha, dž.š., oprost grijeha!“. Ostavimo iza sebe trag – činimo dobro!



 (Informacije za ovaj osvrt @AmrKhaled)

Primjedbe